Om Lottie Wiking och stiftelsen
Med sin unika och smittande personlighet och sitt stora intresse för kultur, konst, musik, design och arkitektur har Charlotte ”Lottie” Wiking gjort sig ett namn både i Sverige och internationellt. 2002-2010 var Lottie ansvarig för Stockholm Furniture and Light Fair, där hon bl.a. introducerade Greenhouse som sedan dess är en permanent utställning för unga designers. Lottie låg även bakom idén att bjuda in en Guest of Honor till varje mässa. När Fotografiska museet skulle öppna i Stockholm fick Lottie rollen som VD. Fotografiska blev en stor succé och direkt ett av Stockholms mest besökta museum. 2012 blev Lottie handplockad för att starta upp Swedish Music Hall of Fame från grunden. Med begränsade resurser etablerade Lottie på kort tid Swedish Music Hall of Fame som ett respekterat varumärke och en ansedd utmärkelse i syfte att understryka och hylla minnet av all svensk populärmusik. Det mediala genomslaget har ökat för varje år och de årliga invalen med tillhörande hyllningsceremoni har blivit en angelägenhet för musikälskare i alla åldrar och musikskapare från alla genrer. Under 2018 ledde Lottie arbetet med att skapa ett fysiskt Hall of Fame i Scenkonst-museets lokaler och var i full färd med att utveckla och fördjupa det nya samarbetet med Musikverket, som ett led i sin mission att etablera populärmusiken som en självklar del av det svenska kulturarvet.
Under sin tid på Swedish Music Hall of Fame fick Lottie kontakt med Gunnar Bjursell och Fredrik Ullén från Centrum för Kultur, Kognition och Hälsa där forskargrupper vid Karolinska Institutet, Stockholms Universitet och Kungliga Tekniska Högskolan samverkar kring forskning om hur kulturella aktiviteter påverkar vår hjärna och hälsa. Lottie förstod vilken central betydelse som forskning på den kulturella människan har inom psykologi och hjärnforskning. Musik, bild, dans och andra kulturformer ger oss unika möjligheter att studera hjärnans grundläggande funktioner som inlärning, kreativitet, motorik och reglering av känslor. En annan viktig del av detta forskningsområde är att närmare undersöka hur engagemang i kultur kan förbättra psykiskt välbefinnande och hälsa. På den internationella arenan har forskning på kultur och hjärna blivit ett av de mest dynamiska fälten inom hjärnforskningen. Denna forskning har dessutom stor praktisk betydelse, både för den enskilda människan och för kulturbranschen. Med ett förflutet som friidrottare hade Lottie även ett stort intresse för hur rörelse och fysisk aktivitet påverkar vår hjärna och därmed vår hälsa.
Lottie led själv av ett AVM och avled tragiskt av en hjärnblödning i november 2018. Innan sin död pratade Lottie med sin syster Helena om att hon ville att de tillsammans skulle samla in pengar i detta syfte vilket är anledningen till att vi nu startar en insamlingsstiftelse i Lotties namn till förmån för forskningen kring den kulturella hjärnan.
Helena Edberg
Stolt syster till Lottie och Stiftelsens ordförande