Åsa N Åström

Åsa N.Åström är dansare, koreograf och utvecklare av Danshälsa på Balettakademien i Stockholm. Hon är utövande danspedagog i Danshälsa med klasser i bla Dans för Parkinson, Neurodans och Communitydans. Hennes bakgrund är som professionell dansare både internationellt och nationellt, både i danskompanier och som frilans, och både inom modern nutida dans och show. Hon har bla arbetat på Skånes dansteater, Neuer Tanz (Tyskland), Compagnie du Blanca Li (Frankrike) och Modern jazzdansensamble. Med koreografer som Lena Josefsson, Efva Lilja, Sasha Pepelyaev, Vincente Saez. Och i shower som Toner för miljoner, ABBA -the tribute, Guldbaggegalan. Hon har satt upp egna verk tillsammans med andra konstnärer på bruksorter, asylboenden och kulturskyddade områden, samt i samarbeten med bla Norrlandsoperan.

2015 Startade hon på Balettakademien tillsamman med en kollega, den första dansklassen i Dans för Parkinson. Denna har sedan detta vuxit och blivit till flera dansklasser i veckan både på Balettakademien och olika rehabiliteringar. Och i nära samarbete med Parkinsonförbundet och Kompetenscentrum för kultur och hälsa, Region Stockholm. Utifrån metoden har även nya dansklasser startat, för olika neurologiska diagnoser och andra hinder.

Sedan flera år utbildar hon nya pedagoger i metoden Dance for PD, och är verksam i kommittén Dance for Health IADMS (International association for dance, medicine and sience). Hon är en av grundarna av nätverket Dans för Parkinson Sverige, och aktiv i flertalet projekt inom området Danshälsa/Dance for Health.

https://danceforparkinsons.org/bio/asa-n-astrom/

 

 

Detta år samverkar vi med Balettakademien!
Balettakademien i Stockholm grundades 1957 och har utvecklats till en av Nordens ledande dansskolor. Många av Sveriges mest framgångsrika dansare, musikalartister och koreografer har utbildats på Balettakademien. Sedan snart 10 år sedan huserar de BA Danshälsa, där forskning och praktik går hand i hand i området Dans och Hälsa. Här finns klasser i bla Dans för Parkinson, Neurodans och Danshälsa 60+

 

Den internationella definitionen av Dance for Health är:
”Dance for Health provides holistic, evidence-based alternatives for the individual to manage and adapt to physical, mental and social health challenges. In Dance for Health sessions, trained teaching artists engage people as dancers, rather than patients, in joyful, interactive, artistic activity.” I-IADMS Definition 2021

Läs mer om dance for health här