Kultur och Utbildning

Nyheter inom Kultur och Utbildning

Fredrik Ullén tilldelas KI kulturpriset 2022

Grattis till Fredrik Ullén som tilldelades KI kulturpriset 2022 under KI kulturdagen 19:e oktober. Motiveringen till priset Fredrik Ullén är Director vid Max Planck-institutet för empirisk estetik i Frankfurt, professor i kognitiv neurovetenskap vid Karolinska Institutet och konsertpianist. Hans stora forskningsintressen är hur vi lär oss nya färdigheter, expertis och kreativitet, och …

Ny studie om de individuella skillnaderna i estetiska upplevelser

Estetiska upplevelser verkar vara såväl regelbundna som starkt personliga. Å ena sidan finns det kraftiga regelbundenheter i hur vi upplever något som attraktiv kontra oattraktiv och samtidigt finns det stora skillnader i personlig smak som varierar mycket från person till person. Vad som upplevs som vackert av en person kan …

Icke-musiker sökes till en pilotstudie på pianoträning

Vi söker vuxna personer som vill hjälpa oss att utveckla en metod för att studera färdighetsinlärning med hjälp av pianoträning. För att kunna delta i studien krävs att man inte spelat ett instrument i mer än 2 år, och inte i vuxen ålder, och aldrig ett klaverinstrument (t.e.x piano/orgel). Mer information …

Konstarter i pedagogiken – rhythm4inclusion konferens augusti den 16-17

Vi vill önska er alla varmt välkomna till konferensen Konstarter i pedagogiken – rhythm4inclusion som tar sin plats i hjärtat av Hälsingland under några sensommardagar. Konferensen kommer att bjuda på föredrag, praktiska workshops, seminarier och olika kulturupplevelser. Vi som arrangörer vill skapa en mötesplats där du som lärare eller kulturaktör …

Isabelle Peretz: How music sculpts our brain

En av världens mest framstående forskare på musik och hjärnan, prof. Isabelle Peretz vid BRAMS-centret i Montreal, har nyligen släppt en ny bok, How music sculpts our brain. Boken är en entusiastisk och personlig sammanfattning av de viktigaste insikterna från mer än 30 år av forskning på den musicerande hjärnan. …

SvD intervjuar Fredrik Ullén

Fredrik Ullén intervjuas i SvD om hur musikaliska förmågor beror av ett samspel mellan miljö och gener: https://www.svd.se/svensk-forskning-gener-avgor-hur-langt-vi-kan-na/i/senaste   Kulturlivet stryps när vi behöver det som mest Samtal i SvD med Fredrik Ullén, Töres Theorell och Livia Millhagen om ett kulturliv i kris under coronapandemin. https://www.svd.se/kulturlivet-stryps-nar-vi-behover-det-som-mest  

Musikalisk uppförandepraxis – tvång eller frihet? en ny bok av Clas Pehrsson

Professor Clas Pehrsson, blockflöjtist, ledamot av Kungl. Musikaliska Akademien och något av en legend inom tidig musik i Sverige, ger i dagarna ut en ny bok Musikalisk uppförandepraxis – tvång eller frihet?. Given läsning för alla som har en passion för tidig musik, men kapitel om exempelvis notation och improvisation …

En ny studie: Kulturella aktiviteter och psykologiskt välbefinnande under covid-19-pandemin

I detta projekt vill vi kartlägga hur människors engagemang i kultur och fritidsaktiviteter förändrats under covid-19-pandemin. Vi vill också undersöka vilken betydelse detta engagemang har för psykologiskt välbefinnande under pandemin. Projektet är en anonym undersökning som genomförs online. Alla vuxna personer är välkomna att delta. Forskningshuvudman för projektet är Karolinska …

Fredrik Ullén på Trelleborgs pianofestival

Fredrik Ullén har en unik kombination av talanger – han är på samma gång professor i kognitiv neurovetenskap vid Karolinska institutet och professionell konsertpianist. Han medverkar på Trelleborgs pianofestival, där han bland annat kommer att spela verk av Chopin, Bártok, Ligeti och den egensinnige brittiske tonsättaren Kaikhosru Shapurji Sorabji. Trelleborgs pianofestival pågår …

Eric Kandel och Jeff Koons: samtal om vetenskap och konst 30 maj 2019

Till minne av Georg Klein, ledande cancerforskare och förkämpe för att stärka banden mellan kultur och vetenskap, bjuder Judisk kultur i Sverige tillsammans med Karolinska Institutet och George and Eva Klein Foundation på ett samtal om vetenskap och konst tillsammans med Nobelpristagaren Eric Kandel och konstnären Jeff Koons. Torsdag 30 maj …

Neuroscience har mycket att säga om lärande!

Forskningen om nervsystemet har mycket att säga om utbildning och lärande, menade professorn vid Karolinska Institutet Torkel Klingberg, när han pratade på Vetenskapsfestivalen i Göteborg i april 2012. Han berättade där om sina egna studier av skolbarn i Nynäshamn, där han undersökt arbetsminnet, dvs förmågan att hålla olika informationsbitar aktuella under …