Nittio minuters promenad i naturmiljö men inte bredvid en stor väg nivå minskar dramatiskt hur mycket människor grubblar och ruvar över sina problem och tillkortakommanden. Det visar sig att promenad i natur också minskar aktiviteten i en del av hjärnan som man vet är inblandad i den typen av destruktiva inåtvända mentala processer. Författarna spekulerar över att detta kan vara… Läs vidare
Artikelkategorier: Psykisk ohälsa
Musikterapi förbättrar behandling av depressioner
Åttio patienter fördelades slumpvis mellan normal behandling mot depression, och därtill individuell musikterapi två gånger i veckan i tio veckor. Hos dem som fått musikterapi förbättrades depressionssymptom, oro och allmän funktionsförmåga betydligt mer än hos dem som inte fått det. Musikterapi kan alltså förbättra behandlingen av depressioner. (Erkkilä et al, 2011)
Musikterapi kan hjälpa mot depression
En metastudie av kliniska försök där musikterapi jämförts med standardbehandling mot depression. Fyra av fem studier visade att terapin hade effekt, men kvaliteten på studierna var låg, och de var för olika gjorda för att kunna slås ihop och analyseras tillsammans. Musikterapi kan alltså vara effektivt mot depression, men noggrannare studier behövs. (Maratos et al, 2008)
Översikt om sångterapi vid stamning, Parkinson, afasi och autism.
En översiktsartikel om sjungandets effekt på olika neurologiska tillstånd. Flera studier visar att sångterapi fungerar bättre än konventionella talövningar mot stamning. Några pilotstudier antyder att den kan hjälpa mot talproblemen vid Parkinsons sjukdom. Vad afasi efter stroke har talövningar som bygger på melodiös intonation visat sig fungera bättre än andra, och sångbaserade terapier fungerar bättre än annan lek för att… Läs vidare
Var i hjärnan olika känslor uppstår vid musiklyssnande.
Översikt om hur känsloreaktioner uppkommer i olika delar av hjärnan när man lyssnar på olika slags musik, samt hur denna kunskap kan användas för att välja musik för terapier mot olika sjukdomar i nervsystemet. (Av Stefan Koelsch, 2014)
Familjebaserad musikterapi kan hjälpa vid autism-spektrumstörning
En kontrollerad studie med familjebaserad musikterapi för barn med allvarlig störning i autismspektrat visade signifikant mer och starkare sociala kontakter mellan föräldrar och barn hos dem som fick musikterapi än hos dem som inte fick. (Christian Gold och medarbetare, 2013)
Musikterapi kan dämpa problem vid schizofreni
En metaanalys av all publicerad forskning i frågan, som visar att musikterapi kan förbättra allmäntillstånd, dämpa symptom och förbättra förmågan att fungera socialt vid schizofreni, förutsatt att terapin ges uthålligt och av kvalificerade musikterapeuter. (Av Christian Gold med kollegor, 2011)
Terapi med musikimprovisation kan vara effektivt vid autismspektrum-störning
En undersökning i liten skala tyder på att terapi med musikimprovisation har bättre effekt än terapi med leksaker på barn i 3 till 5-årsåldern med störning i autismspektrat. (Jinah Kim, Tony Wigram och Christian Gold, 2008)
Musikterapi vid störningar i autismspektrat gav positiva effekter
Musikterapi med improvisation för barn med störningar i autismspektrat gav i en kontrollerad studie längre perioder av synbar glädje, engagemang och positiv respons på försöksledaren än vid terapi med leksaker. (Av Jinah Kim, Tony Wigram och Christian Gold, 2009)
Dos-responseffekt av musikterapi vid både psykotiska och ickepsykotiska tillstånd
En metaanalys av studier med musikterapi på depressioner och psykoser, som visar att musikterapi kan ha betydande effekter på allmäntillstånd, depression, oro, och förmåga att fungera i vardagsliv vid både psykotiska och icke-psykotiska tillstånd, och på ett dos-responssamband, där effekten ökar med antalet sessioner. (Christian Gold m fl, 2009)
Stadsmiljö gör människan känsligare för stress
Att växa upp och leva i städer gör människor känsligare för social stress än att leva på landsbygden, något som skulle kunna bidra till att förklara att det är större risk att drabbas av psykisk sjukdom om man lever i städer. (Av Andreas Meyer-Lindenberg och medarbetare, 2011.)