Musik och signalämnen: belönar, minskar stress och ökar socialitet.

Publicerat , , , , ,

En omfattande översiktsartikel över de kemiska förändringar musik åstadkommer i nervsystemet, och de effekter dessa har. Musik slår på hjärnans belöningssystem, den minskar produktionen av stresshormoner och dämpar därmed stress, den påverkar kroppens immunförsvar och den slår på produktionen av signalämnen som uppmuntrar socialt beteende. Författarna är övertygade om att det är genom sådana mekanismer musik kan stärka hälsan. (Av Mona Lisa Chanda och Daniel  Levitin, 2013.)

Titel: The neurochemistry of music

Författare: Chanda, Mona Lisa; Levitin, Daniel J.

Publikation:

Volym: 17

Nummer: 4

Sidor: 179-193

Publicerad: 2013

Sammandrag: Music is used to regulate mood and arousal in everyday life and to promote physical and psychological health and well-being in clinical settings. However, scientific inquiry into the neurochemical effects of music is still in its infancy. In this review, we evaluate the evidence that music improves health and well-being through the engagement of neurochemical systems for (i) reward, motivation, and pleasure; (ii) stress and arousal; (iii) immunity; and (iv) social affiliation. We discuss the limitations of these studies and outline novel approaches for integration of conceptual and technological advances from the fields of music cognition and social neuroscience into studies of the neurochemistry of music.

Länk till original: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1364661313000491

Kategori: Hur hjärnan påverkas av ... Immunförsvar Känslor Musicerande, sång Musiklyssnande Stress

Ladda ner x-research-info-systems filen