Var i hjärnan olika känslor uppstår vid musiklyssnande.

Publicerat , , , , , ,

Översikt om hur känsloreaktioner uppkommer i olika delar av hjärnan när man lyssnar på olika slags musik, samt hur denna kunskap kan användas för att välja musik för terapier mot olika sjukdomar i nervsystemet. (Av Stefan Koelsch, 2014)

 

Titel: Brain correlates of music-evoked emotions

Författare: Koelsch, Stefan

Publikation: Nat Rev Neurosci

Volym: 15

Nummer: 3

Sidor: 170-180

Publicerad: 2014

Sammandrag: Music is a universal feature of human societies, partly owing to its power to evoke strong emotions and influence moods. During the past decade, the investigation of the neural correlates of music-evoked emotions has been invaluable for the understanding of human emotion. Functional neuroimaging studies on music and emotion show that music can modulate activity in brain structures that are known to be crucially involved in emotion, such as the amygdala, nucleus accumbens, hypothalamus, hippocampus, insula, cingulate cortex and orbitofrontal cortex. The potential of music to modulate activity in these structures has important implications for the use of music in the treatment of psychiatric and neurological disorders.

Länk till original: http://dx.doi.org/10.1038/nrn3666

Kategori: Åldrande och demens Hjärnavbildning Hur hjärnan hanterar ... Känslor Musiklyssnande Parkinsons sjukdom Psykisk ohälsa

Ladda ner x-research-info-systems filen