Flickors hjärnor mognar betydligt tidigare än pojkars

Publicerat , ,

Funktionell magnetröntgen kan mäta hur hopkopplade olika delar av hjärnan är med varandra (konnektivitet), något som avspeglar hur mogen hjärnan är. Undersökningar av 238 barn och unga visar att variationen mellan individer är stor vad gääller hur snabbt hjärnan mognar, och att flickors hjärnor i snitt mognar betydligt tidigare än pojkars. (Av Nico Dosenbach m fl, 2010)

Titel: Prediction of Individual Brain Maturity Using fMRI

Författare: Dosenbach, Nico U. F., Nardos, Binyam, Cohen, Alexander L., Fair, Damien A., Power, Jonathan D., Church, Jessica A., Nelson, Steven M., Wig, Gagan S., Vogel, Alecia C., Lessov-Schlaggar, Christina N., Barnes, Kelly Anne, Dubis, Joseph W., Feczko, Eric, Coalson, Rebecca S., Pruett, John R., Barch, Deanna M., Petersen, Steven E., Schlaggar, Bradley L.

Publikation: Science

Volym: 329

Nummer: 5997

Sidor: 1358-1361

Publicerad: 2010

Sammandrag: Group functional connectivity magnetic resonance imaging (fcMRI) studies have documented reliable changes in human functional brain maturity over development. Here we show that support vector machine-based multivariate pattern analysis extracts sufficient information from fcMRI data to make accurate predictions about individuals’ brain maturity across development. The use of only 5 minutes of resting-state fcMRI data from 238 scans of typically developing volunteers (ages 7 to 30 years) allowed prediction of individual brain maturity as a functional connectivity maturation index. The resultant functional maturation curve accounted for 55% of the sample variance and followed a nonlinear asymptotic growth curve shape. The greatest relative contribution to predicting individual brain maturity was made by the weakening of short-range functional connections between the adult brain’s major functional networks.

Länk till original: http://www.sciencemag.org/content/329/5997/1358.abstract

Kategori: Hjärnavbildning Lärande, minne Plasticitet

Ladda ner x-research-info-systems filen