Aktivering av en enda gen gav senila möss minneförmågan åter

Publicerat , ,

Senila möss har fått minnesförmågan åter genom att slå på produktionen av ett enda protein i hippocampus, vilket märker in vissa gener i nervcellerna, och stänger av dem. (Av Ana Oliveira, Thekla Hemstedt och Hilmar Bading, 2012)

Titel: Rescue of aging-associated decline in Dnmt3a2 expression restores cognitive abilities

Författare: Oliveira, Ana M M, Hemstedt, Thekla J, Bading, Hilmar

Publikation: Nat Neurosci

Volym: 15

Nummer: 8

Sidor: 1111-1113

Publicerad: 2012

Sammandrag: Cognitive abilities decline in normal aging, yet the underlying molecular mechanisms are poorly understood. We found that aging was associated with a decrease in the expression of the DNA methyltransferase Dnmt3a2 in the hippocampus and that rescuing Dnmt3a2 levels restored cognitive functions. Moreover, we found that Dnmt3a2 is an activity-regulated immediate early gene that is partly dependent on nuclear calcium signaling and that hippocampal Dnmt3a2 levels determine cognitive abilities in both young adult and aged mice.

Länk till original: http://dx.doi.org/10.1038/nn.3151

Kategori: Åldrande och demens Epigenetik Lärande, minne

Ladda ner x-research-info-systems filen