Amusi avslöjar hur hjärnan uppfattar musik

Publicerat Blandat

När man vill förstå hjärnans funktion och uppbyggnad får man ofta värdefulla insikter genom att studera personer som saknar en viss förmåga.  Forskare som vill undersöka hur musik påverkar och utvecklar hjärnan intresserar sig för amusi – oförmågan att känna igen tonhöjder eller rytmer. En person som har amusi hör inte att han eller hon sjunger falskt, och kan ha svårt att klappa i takt till en enkel rytm.

En ny studie av Aleksi Sihvonen med flera har undersökt vilka områden av hjärnan som slås ut när en stroke leder till amusi. Detta hjälper oss att förstå vilka delar av hjärnan som är involverade när vi sjunger eller lyssnar till musik. Studien ”Tracting the neural basis of music: Deficient structural connectivity underlying acquired amusia” publicerades i tidskriften Cortex 10 oktober 2017.

Länk till fulltext (kräver inloggning).