Studie i The Lancet: Musikterapins positiva effekter

Publicerat Blänkare

Musikterapi framstår som en lovande behandlingsmetod med positiva effekter för patienter som lider av stroke, demens, Parkinsons och andra åkommor, skriver ett forskarlag i den ansedda medicinska tidskriften The Lancet.

During the past ten years, an increasing number of controlled studies have assessed the potential rehabilitative effects of music-based interventions, such as music listening, singing, or playing an instrument, in several neurological diseases. Although the number of studies and extent of available evidence is greatest in stroke and dementia, there is also evidence for the effects of music-based interventions on supporting cognition, motor function, or emotional wellbeing in people with Parkinson’s disease, epilepsy, or multiple sclerosis.

Studien ”Music-based interventions in neurological rehabilitation” är gjord av Aleksi Sihvonen med flera. Den publicerades i The Lancet Vol. 16 No. 8 (augusti 2017) och kan läsas gratis här.