Brittisk parlamentarisk rapport bekräftar kulturens läkande kraft

Publicerat Blänkare

I somras kom en brittisk parlamentarisk rapport som lär väcka en hel del uppseende framöver. Rapporten heter ”Creative health: The arts for health and wellbeing”  och har lagts fram av The All-party parliamentary group on arts, health and wellbeing. Arbetsgruppen har studerat kulturens hälsofrämjande effekter och kommer fram till att musik, konst och andra former av kultur kan förbättra patienters hälsa och livskvalitet. De skriver:

It is time to recognise the powerful contribution the arts can make to health and wellbeing. There are now many examples and much evidence of the beneficial impact they can have.

Den tidigare kulturministern Alan Howarth säger till The Guardian att rapporten innehåller en omfattande sammanställning av data som inte har framlagts tidigare: “Sceptics say where is the evidence of the efficacy of the arts in health? Where is the evidence of the value for money it can provide? We show it in this report.”

Bland de fallstudier som nämns i rapporten finns projektet Artlift i Gloucestershire. Artlift knyter samman patienter med utövande konstnärer, och hälsoeffekterna är påtagliga: läkarbesöken har minskat med 37 procent och sjukhusbesöken med 27 procent.

Rapporten kan läsas här Creative health: The arts for health and wellbeing (länken går till en pdf-fil).