Stefan Koelsch: poesiläsarnas rysningar i hjärnan kan mätas

Publicerat Blänkare

Den 1 september uppmärksammades Stefan Koelschs forskning i Svenska Dagbladet. Koelsch har visat att de rysningar som uppstår i hjärnan när försökspersonerna blir starkt emotionellt berörda av poesi kan studeras med fMRI-skanner. Rysningarna aktiverar hjärnans belöningssystem, samma områden i hjärnan som också påverkas av musik och sex.

– Själv reagerar jag ofta fysiskt på lyrik, men det är en helt annan sak att hitta vetenskapliga belägg för det, säger Stefan Koelsch, professor i musikpsykologi vid Bergens universitet och en av forskarna bakom studien ”The emotional power of poetry”.
– Detta är den första studien som bevisar att poesi faktiskt kan orsaka starka fysiska reaktioner hos den som lyssnar.

Stefan Koelsch medverkade i vår föreläsningsserie Den kulturella hjärnan i november 2016.

Vidareläsning:
The emotional power of poetry: neural circuitry, psychophysiology, compositional principles” – en studie av Stefan Koelsch, Eugen Wassiliwizky, Winfried Menninghaus, med flera.