Maria Schottenius om Brain and Culture II: ”Hög tid för naturvetare och humanister att stå sida vid sida”

Publicerat Blänkare

Symposiet Brain and Culture II (läs programmet här) uppmärksammades av Maria Schottenius i Dagens Nyheter 22 maj 2017. Schottenius skriver bland annat:

Det är en stor poäng att med kognitiv neurovetenskap kunna visa hur den mänskliga hjärnan reagerar på sång, hur små barn interagerar genom rytm och hur musikutövande påverkar tänkandet, beteendet och den sociala utvecklingen.

[…]

För många år sedan undrade jag över var humanisterna fanns i frontforskningen om människan. Varför de var så defensiva. Där borde de stå, sida vid sida med naturvetarna.

Det börjar bli dags. Hjärnforskarna behöver koppla ihop sig med musikforskarna, med psykologerna, med språkforskarna, med litteraturvetarna för att bilden av människan ska växa fram på ett rikare och mer nyanserat sätt. Om nu naturvetarna vill visa det som humanisterna alltid har vetat, avgöra gamla strider eller komma med nya impulser.

Läs hela artikeln här: Hög tid för naturvetare och humanister att stå sida vid sida.