Fredrik Ullén: så bygger musiken om våra hjärnor

Publicerat Blänkare, Den kulturella hjärnan i media

Ullen600FotoSaraAppelgren”Musik kan verkligen engagera imponerande många system i hjärnan”, säger Fredrik Ullén, konsertpianist och professor i kognitiv neurovetenskap vid Karolinska institutet. Den 20 februari 2017 publicerade Dagens Nyheter ett långt reportage om Ulléns forskning.

Det är ett spännande samspel mellan arv och miljö. På ett djupare sätt än man tidigare har förstått. Tanken att musikalitet är en talang är en kontroversiell fråga, konstigt nog. Där finns det alltså genetiska aspekter som påverkar. Det gör det också när det gäller träningen som sådan. Och gehör och samspel. Samtidigt finns det nya belägg för att musikalisk träning påverkar hjärnan oberoende av all genetik och andra miljöfaktorer.

Vi är de första som hittat starka belägg för ”rena” träningseffekter av musik oberoende av genetik, genom att studera tvillingar.

Läs reportaget här: Så bygger musiken om våra hjärnor.