Körsång stärker immunförsvar och hälsa

Publicerat Från forskningsfronten

korsang-5 xchng 894163_33054042För någon som sjungit i kör är det knappast förvånande att en rad vetenskapliga undersökningar visar att man blir gladare och på bättre humör av att sjunga i grupp. Det beror bland annat på att musik man gillar får en att frisläppa signalämnet dopamin, som stimulerar kroppens belöningssystem. Vidare vet man från flera studier, bland annat en svensk, att körsång gör att man bildar mer oxytocin, som gör oss mer sociala och mer benägna att knyta kontaktar.

Ett antal undersökningar med dementa patienter visar att körsång inte bara gör dem piggare och gladare utan dessutom hjälper dem att minnas saker och får dem att bli mer alerta och bättre på sociala kontakter. Flera undersökningar har också visat att sång kan hjälpa vid neurologiska sjukdomar på många olika sätt: Sångövningar har t ex hjälpt autistiska barn att få bättre kontakt med omgivningen, och sjungande har stärkt kritiska muskler hos Parkinsonpatienter, som är viktiga för andning och tal.

Dessutom pekar flera undersökningar på att körsång direkt och snabbt stärker den del av kroppens immunförsvar, som först möter främmande bakterier och virus när de kommer mot slemhinnorna i exempelvis munhåla och hals. I slem och saliv utsöndras normalt stora mängder av en speciell slags antikropp som heter IgA, som kan binda sådana inkräktare, och hindra dem från att få fäste i kroppen. Flera forskargrupper har sett att mängden sådana IgA-antikroppar ökar när man sjunger i kör.

Till exempel undersöktes en professionell kör som tränade och framförde Bethoovens Missa Solemnis. Mängden av IgA i körmedlemmarnas saliv ökade med 150% under repetitionen och 240% under själva föreställningen. Att detta var en effekt av själva sjungandet och inte av musiken i sig visades genom att också undersöka kontrollpersoner som lyssnade på musiken utan att sjunga med. Och när amatörsångare fick sjunga Mozarts Requiem hände samma sak – men däremot inte när de fick lyssna på inspelningar av musiken.

Att sjunga i kör gör en alltså bättre rustad att möta bakterier, virus och andra angripare!

/Henrik Brändén, 150224

4 Svar på “Körsång stärker immunförsvar och hälsa”

  1. Orsak och verkan…. | Tid

    […] hjälpte inte. Nu sitter jag här hemma och hostar och snorar än värre. Snubblar över en gammal artikel om att körsång motverkar förkylningar och infektioner och tänker att, det var ju klart…. […]

  2. Hälsa: satsa på kör i höst – iMusiken

    […] Körsång stärker immunförsvar och hälsa […]

Kommentarer stängda