Kan dans bromsa Parkinsons sjukdom?

Publicerat Från forskningsfronten

seniordans2
Flera forskargrupper runt om i världen utvecklar metoder att behandla patienter med Parkinsons sjukdom med olika former av dans. De har i kontrollerade studier visat att dansterapier kan bromsa utvecklingen av många symptom, och till och med ge kliniskt betydelsefulla förbättringar av balans och kontroll över de egna rörelserna.

Detta har visats för en rad olika former av dans: argentisk tango, vals, foxtrot, tai chi, balett och jazzdans. Ifall man dansar med partner eller utför rytmiska rörelser har ingen betydelse för effekten på själva sjukdomssymptomen, däremot för patientens allmänna välbefinnande.

Lyssna på en av forskarna

En av de främsta forskarna i området, Madeleine Hackney, gästade nyligen Kulturella hjärnan-initiativet. Du kan titta på hennes föreläsning och en intervju med henne.

Läs mer om några viktiga undersökningar:

Så här kan det gå till:

Madeleine har fokuserat sina dansterapier på argentinsk tango:

En annan grupp blandar olika stilar: